Ahoj
Vítam Vás pri dnešnom článku. Začiatkom februára ma oslovili
zo stránky botanic kde predávajú sypané čaje či by som nechcela ochutnať nejaký produkt z ich stránky.
Na stránke sa zaoberajú predajom bylín, bylinných čajov, orechov a doplnkami
do jedla ako chia semienka a podobne. Keďže som milovníkom čajov tak som
kývla. Výber som nechala na nich pretože ja si neviem nikdy vybrať. Veľa krát
sa mi už stalo že ma priateľ musel popoháňať od regálov lebo som pri tom stála
minimálne 10min. No ale k veci, na ochutnávku mi teda poslali „ai lao
mountain“ jar 2016 a fitness čaj s 10% guarany. No a dnes Vám o nich
napíšem.
V čínskej provincii Yunnan, ktorá je známa pre
pestovanie veľa čajov a bylín, je oblasť Simao. Táto oblasť je položená v nadmorskej
výške 2000m e je to práve tá oblasť, kde sa pestuje čaj Ai Lao Mountain Red.
Jedná sa o čierny čaj veľmi úprimnej a istej chuti s jedinečnou farbou
nálevu.
Nálev a chuť
Nech sme skúšali akýkoľvek čaj, žiadny z nich nevonia a nechutí
tak ako Ai Lao. Vďaka pestovateľskej oblasti má tmavší nálev zlatej farby, ktorá
akoby prechádzala do červenej. Aj chuť tohto čaju je veľmi špecifická. Má
výrazný medový dozvuk, ktorý prechádza príjemná sladká, plne ovocná chuť.
Príprava
Všetko záleží na dobrej príprave. Na 100 – 150 mililitrov
vody by sme mali použiť cca 3g čaju. Tomuto množstvu odpovedá jedna vrchovatá
polievková lyžica. Pred zaliatím by sme mali vypláchnuť kanvicu vriacou vodou a čaj
do nej vložiť. Tím sa uvoľní medová aróma. Potom môžeme čaj zaliať vodou o teplote
90°C. Čas lúhovania je u prvého nálevu medzi 2 až 4 minútami. U ďalších
nálevov sa postupne skracuje. Treba
podotknúť, že doba lúhovania je vec osobnej preferencie. Pokiaľ by mal horkú či
trpkú chuť, je treba dobu lúhovania skrátiť. Celkom môžeme z jednej dávky
čaju pripraviť až 5 nálevov.
V prvom rade čaj má veľmi zaujímavú vôňu. Kým nie je
zaliaty tak mi vonia ako zaliaty vrecúškový čaj, hádam mi rozumiete no neviem
to inak opísať. Po zaliatí začne však vôňu meniť. Ako keby sladne. No jeho chuť
je s porovnaním vrecúškových čajov iná. Kým zaliaty vrecúškový čaj je taký
horký tu cítim skôr takú sladšiu chuť. Ja osobne moc čierny čaj nemusím, dávam
si ho skôr ako namiesto kávy keď je veľa hodín. No tento čaj zmenil môj názor.
Dala som si do neho len čajovú lyžičku medu a fakt som už strašne dlho
nepila tak dobrý čierny čaj a dokonca aj priateľovi chutí.
Čaj s obsahom guarany môže pomôcť pri odstraňovaný
duševnej či telesnej únavy. Môže pozitívne pôsobiť na myslenie a aktivitu.
Môže blahodarne zapôsobiť pri pocitu únavy, vyčerpaní, zníženej fyzickej a psychickej
aktivity. Môže fungovať tiež ako prevencia proti nežiaducemu spánku.
Zloženie
Šípky, kúsky jabĺk, kvety ibišku verbeny, guarana,
ostružinové lístie, meduňka,
Príprava
2 čajové lyžičky (približne 3g) zalejeme 0,5l vriacej vody.
Čaj necháme vylúhovať 7 – 9 minút. Potom sceďte.
Mne to vonia ako pokosená tráva v lete :D Nemôžem si
pomôcť ale je to tak. No po zaliati zas cítim viac jablko. Aj čo sa vône aj čo
sa chute týka. Tento čaj je lepšia voľba „energetáku“. Ja energy drinky nepijem
lebo mi nie je z toho dobre. No tento
čaj je výborní. Je to taká zaujímavá zmes, po zaliati sa krásne rozvonia. Po
vychladnutí chutí skvelo.
Ak však moc čaje nepreferujete tak sa skočte na stránku
pozrieť po nejakých doplnkoch stravy ktorých tam majú strašne veľa. Mňa zaujali
ešte orechy ktoré tam mali na výber ale podľa ich výberu si každý príde na
svoje J
Majte sa krásne J
Pá
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára