14. 6. 2017

Novinky v mojej knižnici I.


Ahojte


Vítam Vás pri novom formáte článku. Tento typ bude vychádzať vždy po nejakom čase, keď sa mi nazbiera väčšie množstvo kníh. Keďže som mala teraz aj narodeniny tak som dostala trošku viac kníh. Pri každej knihe bude autor, rok vydania, vydavateľstvo a buď obsah alebo anotácia. Keďže som knihy ešte nečítala tak to neberte ako recenzie. Je to skôr typ na knihy ktoré by vás mohli zaujať. Dúfam že Vám tento formát článkov poslúži teda aj ako inšpirácia J




Susan Spencerová – Wendelová, Bret Witter
Kým sa nerozlúčim (2013, vydavateľstvo IKAR)

V júni 2011 sa Susan Spencerová – Wendelová, dozvedela že trpí nevyliečiteľnou chorobou, amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS), známou aj ako Louova Gehrigova choroba, ktorá systematicky ničí nervy svalov. Mala 44 rokov, milujúceho manžela a tri deti. Zostával jej jediný rok života. V altánku v záhrade za domom sa často stretávala s priateľmi. Podnikla  sedem výletov so siedmimi najdôležitejšími ľuďmi svojho života. Napriek zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu cestovala na Yukon, do Maďarska, na Bahamy, Cyprus. Pre najmladšieho syna a celú rodinu zorganizovala plávanie s delfínom a dospievajúcu dcéru Marínu zobrala do newyorského obchodu Kleinfeld Bridal, aby ju prvý a posledný raz videla vo svadobných šatách. A napísala túto knihu. Už nedokázala chodiť  ani dvíhať ruky, a tak ju napísala na iPade, darčeku od kolegov z novín, pravým palcom, ktorý si ešte vedela ovládať. A predsa kniha Kým sa nerozlúčim nie je naplnená hnevom ani trpkosťou. Miestami je smutná – inak to ani byť nemôže -, ale zároveň plná Susaninho optimizmu., čistej radosti zo života a zmyslu pre humor. Je to príbeh o živote, nie o smrti. Kniha je niele nezabudnuteľným darom autorky svojim milovaným, úprimným a vrúcnym záznamom ich posledných spoločne prežitých chvíľ, ale výzvou nám všetkým. Pripomína, že každý deň je lepší, ak ho prežijeme z radosťou.

Tamara Heribanová
Malá doba ľadová (2014, vydavateľstvo IKAR)

Tamara Heribanová sa v knižke malá doba ľadová s nevšedným espritom, sviežim humorom a ľahkou bezprostrednosťou vyjadruje k pálčivým problémom mladej generácie. V centre jej rozprávania sa ocitla láska ako niečo čo korunuje celé bytie človeka. A nechýbajú v ňom motívy, ktoré takúto lásku znemožňujú alebo jej prinajmenšom prekážajú stať sa voňavým kvetom, po akom sa všetci načahujeme, ale málokto sa ho aj dotkne. Láska Emmy a Alexa sa po všetkých nádherných i dramatických peripetiách nekončí vytúženým happyendom. Nekončí sa ani tragédiou. Podstatné však je, že sa nekončí. A nekončí sa ani príbeh jej matky emigrantky a dvoch sestier, z ktorých každá vlastným životom napĺňa svoju predstavu o emancipácii súčasnej ženy.


Mária Jančová
Prvá láska (1989, vydavateľstvo Mladé letá)

V tejto knižke nájdeš dvanásť poviedok, ktoré sme vybrali zo spisova-teľkiných kníh Carlucci a Bochník. Dvanásť poviedok, dvanásť obrázkov zo života chudobného dievčaťa. Na začiatku knižky má osem rokov, ale kým ju dočítaš, je z nej dospelá žena. Za ten čas zažije mnoho vecí, ktoré sa jej vpíšu navždy do pamäti: vojnu i oslobodenie, odchod z domu, ale najmä ľudí. Blízkych i neznámych. Malý taliansky chlapček Carlucci, teta Francka so synom Jankom, kamarátka Lilka, učiteľky Matěj ovská a Vodňanská — k týmto všetkým postavám má autorka láskavý vzťah a dokázala ho vyjadriť tak pekne, že si ich obľúbi aj čitateľ týchto poviedok.
Nie sú to rozprávky, a predsa v nich nájdeš niečo, čo vyzerá ako rozprávka. Hovorí sa v nich o časoch, keď čas bežal pomalšie ako dnes, o škole, ktorá vyzerala celkom inak ako dnes, o priateľstve, ale aj o biede, hlade, chudobe... Spisovateľka Mária Jan-čová načrela v tejto knižke do studničky detstva a dospievania, a keď sa do nej pozrieš aj ty, môžeš v nej uvidieť všeličo, čo si dnes len ťažko dokážeš predstaviť.
„Každá láska je volanie a ozvena. A každému človeku sa vracia len to, čo sám dáva," môžeš si prečítať v próze Prvá láska. Možno tieto slová dnes ešte celkom dobre nechápeš, ale keď dočítaš túto knižku, určite budeš aj o nich uvažovať.

Janka Benková         
Spoločníčka (2017, edícia EMMA Love)

Autorka o svojej už 30. knihe povedala: 
Príbeh je napísaný špeciálne pre dievčatá a inšpiroval ma k nemu skutočný zážitok jednej slečny. Porozprávala mi, čím sa živí a ako sa k takej nie práve obvyklej práci dostala, a mne sa hneď začala v hlave odohrávať línia nového románu… Katka a Silvia z tohto príbehu sú dve kamarátky a na prvý, a možno aj druhý pohľad sa vám bude zdať, že odlišnejšie mladé ženy azda ani nemôžu existovať. No ktovie, možno čas ukáže, že každá z nich v živote túži po tom istom… Ale ako s tým jedna i druhá naložia, to si prečítate v knižke, ktorá práve vychádza,“ hovorí autorka





Louise L. Hayová
Miluj svoj život (2010,  vydavateľstvo Gardenia)

Príčinou ľudských problémov a chorôb sú negatívne psychické návyky. Liečebná metóda kalifornskej psychoterapeutky Louise L. Hayovej je založená na duševnej očiste. Ponúka spektrum pozitívnych tvrdení, ktoré pôsobia nielen preventívne, ale dokážu vyliečiť aj najvážnejšie ochorenia...













Edgar Cayce        
Zázračná sila lásky (2010, vydavateľstvo EKO-Konzult)

Najslávnejší americký jasnovidec a liečiteľ o láske, zdraví a šťastí. Zásadnou chybou mnohých z nás je, že lásku hľadáme okolo seba a ignorujeme skutočnosť, že my sami sme nevyčerpateľným zdrojom lásky. Záleží iba od nás, aby sme túto božskú silu v sebe prebudili a dovolili jej, aby sa stala požehnaním. Jednak pre nás samých, ako aj pre tých, s ktorými sa každodenne stretávame. Zásadnou chybou mnohých z nás je, že lásku hľadáme okolo seba a ignorujeme skutočnosť, že my sami sme nevyčerpateľným zdrojom lásky. Záleží iba od nás, aby sme túto božskú silu v sebe prebudili a dovolili jej, aby sa stala požehnaním. Jednak pre nás samých, ako aj pr tých, s ktorými sa každodenne stretávame. Je pokladom, ktorý všetci hľadáme.


Beňová, Blšáková, Braunová, Hrašková, Ježovičová, Lunáková, Manáková, Melichová, Pavelková, Wurll, Wurm
V zajatí vášne (2016, vydavateľstvo Marenčin PT)

Jedenásť slovenských autoriek vám prináša zmyselné príbehy, ktoré vás nenechajú chladnými. Ohnivé ženy, príťažliví riaditelia, povrchní muži, sexabstinentky... Úsmevné zážitky hrdinov vám zlepšia náladu, erotické korenie rozochveje najtajnejšie túžby, láska vás zavedie do krajiny snívania a romantika vám pohladí dušu. Spríjemnite si dlhé večery pri zbierke vtipných, šteklivých zážitkov. A možno sa nimi aj inšpirujete. V zajatí vášne je viac ako iba kniha, tak neváhajte a odhaľte jej tajomstvo








Thal, Pocha, Beniczky, Zakopčan, Debnár, Horňák, Beník, Corvus, Wurm, Leila A., Beňová, Bernátová, Gergorová, Pavelková
Muži vs. Ženy (2017, vydavateľstvo Elist)

Ženy verzus muži. Oni z Marsu, ony z Venuše. Spojili sa a vytvorili unikátnu zbierku poviedok. Každá z nich je iná. Sú šokujúce, ale aj romantické, drsné, s hriešnou dávkou erotiky, no aj s odkazom na zamyslenie. Nechajte sa vtiahnuť do sveta štrnástich poviedok mužsko-ženského sveta, ktorý nám vie všetkým niečo dať. Od prvej po poslednú stranu sa ponorte do fascinujúcich príbehov a odhaľte potenciál autorov, ktorí vám v poviedkach ponúkajú kúsok svojho vlastného sveta.








J. K. Rowlingová
Harry Potter a Ohnivá čaša (2015, Tretie vydanie, vydavateľstvo IKAR)

Harry Potter je znovu na prázdninách u otravných Dursleyovcov.  Chce sa od nich odpútať, a tak sa zúčastní na Svetovom pohári v metlobale. Okrem toho sa po sto rokoch na Rokforte pripravuje Trojčarodejnícky turnaj a majú sa na ňom zúčastniť dve ďalšie čarodejnícke školy. Harry aj nadaľej túži byť obyčajným štrnásťročným čarodejníkom. Má však smolu, lebo nie je obyčajný. V jeho prípade to môže mať smrteľné dôsledky...








Judita Wignall
Živá kuchyňa, cesta ku zdraviu (2015, vydavateľstvo Synergie)

Živá strava je zdravý spôsob, ako sa detoxikovať, vyčistiť si pleť, zhodiť pár kíl a žiariť zdravím a vitalitou. Kto z nás však má čas zháňať neobvyklé prísady a vyrábať prácne jedlá? (Vy určite nie!) Tak ako najlepšie začať? Živá kuchyňa, cesta ku zdraviu je skvelým sprievodcom, ktorý vám poskytne všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste si mohli plnými dúškami užívať nový životný štýl! Nájdete tu informácie o príprave neuveriteľne chutných a rozmanitých surových pokrmov, užitočné pre každého kuchára.








Jamie Cat Callanová
Jak Francouzky hledají štěstí (2012, vydavateľstvo IKAR)


Francouzky vědí, jak se radovat ze života a slastně si vychutnat každý jeho okamžik. Když Jamie cestovala po Francii, zjistila, že Francouzky – ať lékařky, majitelky obchodů nebo ženy v domácnosti – se nezatěžují tím, zda jsou dost štíhlé, dost mladé a dost úspěšné. Stárnou s grácií a stále se o sebe starají. Vědí, jak udržovat život v rovnováze. Autorka vám s moudrostí i humorem poradí, jak se stát menšími konzumenty a více si užívat, jak za pár drobných vypadat jako za milion euro, jak flirtovat po francouzsku a znovu objevit ženskou záhadnost.









Helena Tyburcová
Nepřestávej tančit (2013, vydavateľstvo Deus)

Asi lze jen těžko říci, která bolest je ze všech největší. Už proto, že je nám dána rozdílná citlivost. Ztráta dítěte, odcházení rodičů, týrání nebo ponížení, jsme-li opuštěny, odmítnuty. S tím vším se musí vyrovnat hrdinky prózy Heleny Tyburcové. Osudy přítelkyň podkresluje autorka vlastní životní zkušeností, tím, co ji samotnou zaskakuje. Příběhy se prolínají a odehrávají v různých časových rovinách. Dominuje období, které se autorky dotklo obzvlášť silně. Odcházení rodičů. Čas, kdy se ocitáme uprostřed… z jedné strany děti (natažená ruka), z druhé rodiče (prosebně se natahující), s nimiž se pouto začíná nenávratně trhat. „Nejsme už mladé a nejsme ani staré. Ztrácíme dřívější sebejistotu a odolnost, přitom se od nás žádá nemožné, že to všechno ustojíme. “ Ženské hrdinky knihy Nepřestávej tančit mají jedno společné. Jsou sice zranitelné, ale silné. Stejně jako mnoho jiných žen tancují životem rychlými kroky. A přes své pády se na sebe a na svět nepřestávají dívat s nadhledem. 

Dúfam že sa Vám môj výber páči a že sa inšpirujete aspoň nejakou z mojich kníh.  Už pracujem na ďalšom výbere pretože sa mi opäť knihy nahromadili. No počkám asi do augusta, pretože vtedy mám meniny a ešte som si nejaké knihy objednala.

Majte sa krásne J Pa 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

I Can Academy - I CAN Motivačný diár a diár Srdce ženy 2024

  Vítam Vás pri poslednom tohtoročnom článku. Dúfam že ste si Vianoce užili naplno, ja osobne mám asi 10 fotiek z celých Vianoc...